Έρευνα

To πρόγραμμα Co-Evolve προσεγγίζει το πρώτο ορόσημο!

Το ερευνητικό πρόγραμμα CO-EVOLVE (Promoting the co-evolution of human activities and natural systems for the development of sustainable coastal and maritime tourism) (Προώθηση της συν-εξέλιξης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των φυσικών συστημάτων για την ανάπτυξη βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού) είναι ένα έργο Interreg MED-συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – με στόχο την ανάλυση και την προώθηση της συν-εξέλιξης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των φυσικών συστημάτων στις παράκτιες τουριστικές περιοχές, επιτρέποντας την αειφόρο ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων βάσει των αρχών της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών (ΟΔΠΖ-ICZM) και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ-MSP).

Η μεθοδολογία του CO-EVOLVE συνδυάζει την ανάλυση των απειλών και των παραγόντων που επιτρέπουν τον αειφόρο τουρισμό σε υπερ-εθνική κλίμακα του μεσογειακού χώρου, με τοπικές μελέτες επτά αντιπροσωπευτικών πιλοτικών περιοχών, για να αποδείξει μέσω πιλοτικών δράσεων τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα μιας διαδικασίας σχεδιασμού ΟΔΠΖ/ΘΧΣ. Το CO-EVOLVE αναγνωρίζει ως βασική πρόκληση για την αειφόρο ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών και την από κοινού ανάπτυξη και υιοθέτηση προσεγγίσεων, εργαλείων, κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών.

Τέλος, το πρόγραμμα CO-EVOLVE συμβάλλει στο Στρατηγικό Θέμα 2 (Κοινή Δράση 2.1) του Κοινού Σχεδίου Δράσης της Χωροταξίας: http://www.bolognacharter.eu/.

Οι δραστηριότητες του CO-EVOLVE άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2019. Το έργο χωρίζεται σε δύο μεγάλες φάσεις:

    • Η φάση μελέτης (M1) υλοποιείται από το Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018. Συνίσταται από την ανάλυση και τον προσδιορισμό της κατάστασης της τεχνολογίας στην κλίμακα του μεσογειακού χώρου και και των πιλοτικών περιοχών όσον αφορά την ανάπτυξη βιώσιμου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, τη χρήση και την ενσωμάτωση διαθέσιμων δεδομένων, κοινές προσεγγίσεις και την επεξεργασία κοινών στρατηγικών, εργαλείων και σχεδίων δράσης. Αυτή η φάση είναι απαραίτητη για τον καθορισμό ενός συνεκτικού πλαισίου για πιλοτικές δράσεις και για την τελική φάση (δυνατότητα μεταφοράς των αποτελεσμάτων στην περιοχή μελέτης που καλύπτει το έργο).
    • Η φάση δοκιμών (M2) θα διεξαχθεί από το Φεβρουάριο του 2018 έως το τέλος της διάρκειας ζωής του έργου. Αποτελείται από δοκιμαστικά μέσα, πολιτικές, στρατηγικές και κοινά σχέδια που έχουν ήδη εντοπιστεί στην προηγούμενη φάση M1 μέσω πιλοτικών δραστηριοτήτων σε προεπιλεγμένες πιλοτικές περιοχές, προκειμένου να δημιουργηθούν λύσεις που θα εφαρμόζονται σε ευρύτερο σύνολο χρηστών και χώρου, τα οποία θα προσδιορίσουν με ακρίβεια την τελική φάση μεταφοράς.

Καλούνται ερευνητές-εξωτερικοί συνεργάτες να υποβάλουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΛΚΕ  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι δραστηριότητες μεταφοράς θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2019 και θα διαρκέσουν έως το τέλος του έργου.

Η εταιρική σχέση του προγράμματος αποτελείται από 12 οργανισμούς υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρική σχέση, επισκεφθείτε τον ακόλουθο διαδραστικό χάρτη.

Η επίσημη σελίδα του προγράμματος θα είναι προσβάσιμη από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://co-evolve.interreg-med.eu/

Ένα χρόνο μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, το πρόγραμμα CO-Evolve κατευθύνεται προς την ολοκλήρωση της αναγνωριστική φάση ανάλυσης προκειμένου να κινηθεί στη φάση της δοκιμής.